Ako to robíme ...


Lipidy alebo inak povedané tuky, resp. oleje, patria k základným zložkám každej potraviny. Huby, samozrejme, nie sú výnimkou. Aj keď sú huby charakteristické nízkym obsahom lipidov (v porovnaní so živočíšnymi potravinami), tak ich obsah nie je zanedbateľný. Pričom hlavne pri hubách nejde tak o kvantitu ale o kvalitu. Lipidy sú organické zlúčeniny, ktorých hlavnou stavebnou zložkou sú mastné kyseliny, ktoré sú esterovou väzbou naviazané na alkohol. Z pohľadu nutričného sú práve mastné kyseliny tými zložkami, ktoré sú nevyhnutné a pri niektorých esenciálne, teda také, ktoré si človek nedokáže vo svojom tele vyrobiť sám a musí ich teda prijať potravou. Huby sú z pohľadu obsahu mastných kyselín cenené hlavne pre zaujímavý obsah nenasýtených mastných kyselín, teda takých, ktoré obsahujú minimálne jednu dvojitú väzbu, Takéto mastné kyseliny sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu.

V našich laboratóriách sa venujeme analýzam obsahu a zloženia mastných kyselín v hubách. V krátkom videu môžete vidieť ako takáto analýza prebieha. Celú postup trvá približne jeden deň 8 hodín.